wil je meer info?
 
 


Het Educatief Wandelpad


Het educatief wandelpad is een initiatief van de sociale bouwmaatschappij C.V. Zonnige Kempen, de gemeente Herenthout en de provincie Antwerpen.
Het wandelpad loopt dwars door Herenthout en heeft als doel in anderhalf uur de wandelaars kennis te laten maken met verschillende soorten van sociale huisvesting, de grote hoeveelheid groen in Herenthout en pilootprojecten met de mini-WKK, zonneenergie, kleinschalige waterzuivering en andere
duurzaamheidsitems. Doorheen het traject krijgt de wandelaar een overzicht van sociale huisvestingsprojecten op beperkte oppervlakte met als kenmerken:
ecologisch en energiezuinig bouwen, inbreiding in de kern, basisnormwoningen en vermenging van huur- en koopwoningen.

De vier wandelzones
Het wandelpad wordt aangegeven door gekleurde tegels met nummers en pijlen in de stoep.
Er zijn vier zones die elk hun eigen kleur en thema hebben: de gele, de rode, de blauwe en de groene.

GEEL:
Zone 1 vertrekt aan de kerk en loopt via het gemeentelijk park naar de oude brouwerij Schoeters waar sociale woningen werden geïntegreerd.

ROOD:
Zone 2 loopt langs de Cardijnlaan en Sandelijnhof, een voorbeeld van de tuinwijkgedachte van de jaren ‘70. Deze wijken behoren tot de eerste door Zonnige Kempen gebouwde sociale woningbouwprojecten in Herenthout.

BLAUW:
Zone 3 doorkruist de wijk Zwanenberg die bestaat uit verschillende fases die in de loop van de jaren ‘80 en ‘90 van de 20ste eeuw werden gebouwd. Alle straten werden hier genoemd naar bomen. Deze zijn er ook effectief te vinden.
De laatste uitbreiding van deze wijk, waarbij extra duurzaamheidsaspecten verwerkt worden, is gepland in de Lindelaan en gebeurt met een open oproep in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester.
Verder passeert men in deze zone de Kapellekesboom en het waterzuiveringssysteem met rietveld en biologische vastbedfilter.

GROEN:
Zone 4 sluit de wandeling af en gaat van de Nest Vercammen-straat terug naar de kerk van Herenthout. In de Nest Vercammenstraat werd voor het eerst een mini-WKK gebruikt in de sociale woningbouw.

De wandelroute heeft een lengte van 5 km en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Hoe het wandelpad bereiken?
- Via E34-E313 afrit 21, wegwijzers richting Herenthout (parkeergelegenheid achter de kerk)
- Bus 51B vanuit Herentals-station
- De trein tot Bouwel-station en vervolgens te voet via een wandelroute tot aan de Kapellekesboom.

© Zonnige Kempen | Grote Markt 39 2260 Westerlo | tel. 014 541941 fax 014 541951 | zonnigekempen@cipal.be