Hoe onderhoud ik de centrale verwarming?

Categorie: Onderhoud en herstellingen

Je ketel wordt om de twee jaar gereinigd en gecontroleerd door een gespecialiseerde onderhoudsfirma. Ondanks deze regelmatige reiniging en controle zal geen enkele ketel goed blijven functioneren, tenzij je zelf ook regelmatig het nodige onderhoud verzorgt.

Controle waterdruk

De huurder moet regelmatig controleren of de waterdruk op de CV-installatie voldoende is. Je kan de waterdruk aflezen op een metertje aan de CV-ketel. De waterdruk moet tussen de één en twee kilo/cm² zijn.

Bij onvoldoende druk kan de CV-ketel in storing vallen. Je moet dan de installatie bijvullen met water en daarna alle radiatoren ontluchten. Als je vaker dan twee keer per jaar moet bijvullen, moet je dit melden.

Ontluchten

Wanneer je borrelende geluiden in je CV-installatie hoort of als de radiatoren niet over de volledige oppervlakte opwarmen, dan zit er waarschijnlijk lucht in de leidingen of de radiatoren. Je moet dan de radiatoren ontluchten. Na het ontluchten zet je terug water bij op de ketel.

Je verwarming werkt niet?

Controleer of:

  • De stekker van de ketel in het stopcontact zit;
  • Er voldoende waterdruk is (tussen één en twee kilo/cm²);
  • De installatie ontlucht is;
  • De watertemperatuur van de ketel voldoende hoog staat;
  • De radiatorkranen geopend zijn;
  • De kamerthermostaat niet op te lage temperatuur staat afgesteld.

Als dit allemaal in orde is en de verwarming nog steeds niet werkt, bel je best naar Zonnige Kempen of de onderhoudsfirma.

Geplaatst in .